11 Aralık 2008 Perşembe

PostHeaderIcon Cool Oldun Kıl Oldum!

Günümüzün en büyük sorunudur yozlaşan Türkçe! Bu yozlaşma çoğu zaman bilinçsizce yapılır. Yabancı kelime kullanmak önemli bir şeymiş gibi görülür ne yazık ki. Hele "ya çok cool" diyenler olur ya onlara tam gıcık olurum. Üstelik bu özentilik hep batı dillerine yönelik de olmaz. Çoğu zaman Osmanlıca kelimeler kullananları da görürüz. Neden ölmüş bir dili kullanıyorsun ki? Maksat kendini kültürlü göstermek! Böyle kültürlü mü olunur? Herkese öğret bir iki kelime Osmanlıca, kültürlüyüm diye dolaşsın ortalıkta.


Dili kullanmadaki en temel amaç anlaşabilmektir. Zaten dünya dillerinde iki temel yasa vardır;
1) Anlaşılabilirlik
2) En az çaba yasası

2. maddeyi biraz açmak isterim. Buna göre en az çabayla anlaşabilmek önemli. Peki bu dil özentileri bu iki temel yasaya uyuyor mu? Şüphesiz hayır! Hele bir de emocular var ki onların adını anmak bile istemiyorum. Akılsız, milli bilinci olmayan insanlardan başkaları değiller. Bunları anlayabilmek için siteler bile kurulmuş.

Şu Osmanlıca meselesine değinmek isterim. Osmanlıca mutlaka her türk genci tarafınfan bilinmeli. Sonuçta bu bizim öz kültürümüz. Atalarımız, babalarımız tarafından kullanılmış. Bundan dolayı mutlaka bilinmeli ama yaşatma amacı hele yaşatma amacı da değil, o dil üzerinden pirim yapma isteği çok boş bir durum.

Son olarak bir örnek vermek istiyorum;
Ajda Pekkan'a sormuşlar:
-Sayın Pekkan konuşurken çok fazla Fransızca kelime kullandığınızın farkında mısınız?
Pekkan'ın cevabı:
-Eee kültürlü olmak başka bir şey!
Şimdi size soruyorum: Kültürlü olmak bu mu? Eminim hepinizin cevabı hayır olacaktır. Öğrenmiş olduğu birkaç kelimeyle kültürlü edaları yapmak ne kadar kalitesiz bir çaba. Gerçek kültürlü Barış Manço gibi olur. Kaç tane dili ana dili gibi kullanıyordu fakat konuşurken de gayet güzel bir Türkçe kullanıyordu. Şimdi nerede böyle bilinçli insanlar...

NOT:Burada Barış Manço ismini sadece örnek teşkil etmesi için zikrettim.

MiC ChecK

1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok haklısın bu konuda ne yazık ki çok sorunluyuz arkadaşlar bu bilincin öğretmenler tarafından okullarda verilmesi yetmez diye düşünüyorum çünkü dil eğitimi önce ailede başlar aşlelerin bu konuda çok duyarlı olması gerekir ki nesiller dillerini gerçek manada öğrenebilsinler unutmayalım TÜRK DEMEK TÜRKÇE DEMEKTİR....

Blog Archive